Koulukuja 7, 03600 Karkkila

Ylioppilastutkinto uudistuu

Ylioppilastutkinto muuttuu

Ylioppilastutkintoa koskevat muutokset tulevat voimaan syksyn 2019 ylioppilaskirjoituksista lukien. Seuraavia muutoksia on tulossa:

• Hyväksyttyjä kokeita voi jatkossa uusia rajoituksetta.
  • Tutkinnon suorittanut voi uusia myös hylättyjä kokeita rajoituksetta.
  • Tutkinnon suorittamisen aikana hylätyn kokeen voi uusia nykyisen kahden kerran sijasta kolme kertaa.
  • Muutokset koskevat kokelaita, jotka aloittavat tutkinnon suorittamisen kevään 2022 tutkintokerralla tai sen jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa opiskelunsa syksyllä 2020 aloittavia lukiolaisia. Tutkinnon suorittamisen jo aloittaneet tai viimeistään syksyllä 2021 aloittavat kokelaat suorittavat tutkinnon nykyisen lainsäädännön mukaisesti.

Ylioppilaskokeissa kirjoitettavien aineiden valinnalla on entistä suurempi painoarvo

Vuodesta 2020 pääväylä korkeakouluihin on todistusvalinta. Se tarkoittaa, että jatkossa on aiempaa enemmän väliä, mitä aineita ylioppilaskirjoituksissa kirjoittaa ja miten kokeissa menestyy. Ammattikorkeakoulut ja yliopistot ovat julkaisseet vuoden 2020 todistusvalintojen pistetaulukot, joista käy ilmi kirjoitetun aineen arvosanasta annettava pistemäärä.