Koulukuja 7, 03600 Karkkila

Tottelemattomuuskoulu Karkkilan lukiossa

Helsingin ja maailman taidepiirit kohisevat nyt yhdestä asiasta: yhteiskunnan uhmaamisesta ja kyseenalaistamisesta. Kiasmassa Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu on kerännyt huimat määrät kävijöitä ja HAM:issa on kiinasta taiteensa vuoksi karkotetun Ai Wei Wein näyttely. Tähän ajankohtaiseen aiheeseen tarttui myös Karkkilan lukion KU5-kurssi. Mikään aihe, saatika mikään tekniikka ei ollut kielletty teoksia tehdessä. Tuhria sai niin Paavin naamaa kuin koulun auktoriteettejakin. Kurssilla syntyi toinen toistaan kantaaottavempia ja ärsyttävämpiä teoksia. Niinkin ärsyttäviä ja upeita, että opettaja Katja Uksila yhteistuumin opiskelijoiden kanssa päätti järjestää niistä pop-up näyttelyn lukion- ja yläasteen opiskelijoille ja opettajille.

IMG_2362hh
“Kielletty taide”-näyttely Karkkilan lukion kuvataiteen luokassa

Kielletty taide” -näyttely pidettin perjantaina 20.11 klo 11:30 yhteiskoulun kuvataiteenluokassa. Tilaisuutta varten oli pyöräytetty 100 joulutorttua, koristeltu kyseenalaisesti 200 mukia ja tietysti väkerretty työt valmiiksi. Kuviksen luokka tosin osottautui hieman pienehköksi tilaksi reilulle 150 ihmiselle: tunnelma oli vähintäänkin tiivis, kun Katja piti avajaispuheen tuolin päällä seisoen. Tämän jälkeen ihmiset kiertelivät huoneessa sen minkä mahtuivat ja tutkivat teoksia. Niitä oli esillä kuutisentoista, ja aihetta -tottelemattomuutta ja kiellettyä taidetta- oli töissä lähestytty monista eri näkökulmista. Jotkut työt ottivat selkeästi kantaa johonkin poliittiseen asiaan, esim. sotaan tai pakolaisten asemaan. Osa töistä pyrki ärsyttämään tai järkyttämään katsojaa niissä kuvatuilla vihatuilla henkilöillä tai provosoivilla symboleilla, kun taas jotkut taas työt pyrkivät lähinnä hämmentämään katsojaa. Teoksia oli totetutettu monilla eri tekniikoilla: piirretty tietokoneella, spreijattu, piirretty liiduilla tai muuten käsin ja olipa joukossa yksi videokin. Yleistä mielenkiintoa herätti erityisesti KaLun opettajista tehty pilakuva, mikä oli heijastettu isolle screenille luokan eteen. Jokainen työ oli numeroitu ja nimetty teoslistaan, jonka avulla vieraat saivat perustiedot töistä; työn tulkitseminen ja sen tarkoituksen analysoiminen tosin jäi katsojan tehtäväksi. Niin kuin myös se, kuka työn oli tehnyt. Taiteilijat olivat naamioituneet teosluettelossa nimimerkin taakse, jotta jotain jäisi arvoitukseksi.

IMG_2315hh
Videoteos kuvataiteen luokan pimiössä

Teoslistaan vitsinä listatut hinnat, jotka vaihtelivat yhdestä eurosta kahteen miljoonaan, osoittautuivatkin tarpeellisiksi, kun vieraat innostuivat oikeasti ostamaan teoksia itselleen. Töitä myytin viitisen kappaletta, niin opettajille kuin oppilaillekin. Rehtorimme Akseli Salmi osti juurikin kiinnostusta herättäneen teoksen “Kalun opettajakaarti”. Työ päätyy kuulemma rehtorin huoneen seinälle ja hänen henkilökohtaiseen taidekokoelmaansa. Yksi teos päätyi myös erikseen paikalle kutsutun yhteiskoulun vanhan kuviksen opettajan, Ritva-Leena Lehdon, seinälle.

IMG_2360kk
Taidenäyttelyvieraat ihastelevat KaLun opettajakaartia

Näyttely onnistui loistavasti. Ehkä tällaisia näyttelyitä ja tapahtumia pitäisi lukion järjestää useamminkin: koululle tulisi lisää yhteisiä tapahtumia ja tulevat opiskelijat saisivat konkreettisia esimerkkejä lukion kurssien sisällöstä. Kenties näyttely sytytti joissakin tulevissa ja nykyisissä lukiolaisissa kiinnostuksen kipinän taidetta ja kuviksen kursseja kohtaan. Näyttely myös näytti niin opettajille kuin opiskelijoillekin, ettei taide ole vain muotokuvia ja hedelmäastelmien maalaamista. Andy Warholin sanoin: “Art is anything you can get away with.”

Tuulia Saksala